Praktična oprema majhnih prostorov: Nasveti in ideje

Praktična oprema majhnih prostorov: Nasveti in ideje

Praktična oprema majhnih prostorov: Nasveti in ideje

Opremljanje majhnih prostorov je lahko izziv, še posebej za družino. S pametnim načrtovanjem in nekaj spretnimi triki pa lahko že tako majhna površina postane praktičen, lep in funkcionalen življenjski prostor. V priročniku vam predstavljamo najboljše nasvete in ideje za učinkovito opremljanje majhnih prostorov.

Kako načrtovati postavitev?

Prvi korak pri načrtovanju stanovanja je izdelava tlorisa. Pri majhnih prostorih je pomembno čim bolje izkoristiti dano površino. Za ustvarjanje postavitve je vredno oblikovati, katere funkcije želimo izvajati v dani sobi. Pri urejanju stanovanja naredite tloris in poskusite ustvariti idealno razporeditev funkcij prostora.

Kako izbrati pravo pohištvo?

Izbira pravega pohištva je ključna za praktično opremljanje majhnih prostorov. Najprej izmerite velikost dane sobe in prilagodite velikost pohištva dani površini. Izberite pohištvo, ki je večnamensko, na primer skriva prostor za shranjevanje pod posteljo. Če lahko pohištvo izpolnjuje več funkcij, zavzame manj prostora, ostane več prostora za premikanje in shranjevanje.

Kako izkoristimo prazne prostore?

Pri opremljanju majhnih prostorov je pomembno, da izkoristimo tudi prazne površine. Izkoristite vse prostore, ki se običajno ne uporabljajo, kot so stene, območja za vrati in stropi. Oblikovanje polic na praznih stenah lahko zagotovi veliko prostora za shranjevanje. Prostor za vrati se lahko uporablja tudi kot shramba. Izkoristimo lahko tudi strop in nanj postavimo obešalnike, kamor lahko pospravimo druge predmete.

Kaj pa shranjevanje?

Shranjevanje je eden najpomembnejših dejavnikov pri praktični opremi majhnih prostorov. Izkoristite stene in strop ter postavite police in omare. Izkoristimo ves prostor in višino. Z uporabo shramb poskrbimo, da je vse na svojem mestu in da je stanovanje urejeno in čisto.

 

Shelves

 

Kako izbrati barve in vzorce?

Izbira barv in vzorcev ima pri opremljanju majhnih prostorov zelo pomembno vlogo. Splošno pravilo je uporaba svetlejših barv, ki povečajo občutek prostora. Bivanje v eni barvni shemi je lahko tudi koristno, saj naredi stanovanje bolj racionalno in povezano. Tudi uporaba vzorcev nam daje možnost, da naredimo svoje stanovanje unikatno, vendar pazite, da ne bodo preveč dominantni, saj lahko prekrijejo majhen prostor. Na dodatkih, kot so blazine ali odeje, je treba uporabiti vzorce.

S katerimi drobnimi dodatki lahko popestrimo stanovanje?

Z drobnimi dodatki lahko popestrimo tudi opremo majhnega stanovanja. Uporabite okrasne blazine, preproge, odeje, zavese ali sobne rastline, ki stanovanju dodajo barvo in življenje. Pri izbiri majhnih dekoracij bodite pozorni, da se stilsko in barvno ujemajo s stanovanjem.

Katere kreativne rešitve lahko uporabimo?

Kreativne rešitve lahko pripomorejo k temu, da bo naše majhno stanovanje funkcionalno in lepo. Izkoristite optične iluzije in uporabite na primer ogledala, ki povečajo občutek prostora. Mize in stole zamenjajte za otomane ali preproge, ki prav tako zagotavljajo prostor za shranjevanje. Posteljo lahko zamenjate tudi s sedežno garnituro, ki je lahko večnamenska.

Storage benches in the living room

Poglejmo eno ali dve sobi, ki sta običajno majhni v stanovanjih:

Kako urediti hodnik?

Dizajn predsobe je zelo pomemben tudi pri opremljanju majhnih stanovanj. Uporabite vsak prostor za shranjevanje. Na stene lahko postavimo police za shranjevanje čevljev, šalov in klobukov. V predsobo lahko postavimo tudi garderobno omaro, kamor pospravimo plašče in druge stvari. Izberite omaro, ki je ozka in visoka, da boste lahko izkoristili več prostora. Tudi tukaj uporabite ogledala ali svetle barve.

 

narrow shoe cabinet

Katere praktične rešitve obstajajo v kopalnici?

Pri opremljanju majhnih stanovanj je ključna tudi zasnova kopalnice. Izkoristite vsak prostor in postavite police in omare. Namesto kopalne kadi izberite tuš kabino, ki zavzame manj prostora. V omarico pod umivalnikom lahko pospravite tudi brisače in druge kopalniške pripomočke. Če je pralni stroj tukaj, uporabite omarico za nad pralni stroj, ki vam daje veliko dodatnih polic.

 

Cabinet under the sink

Kakšne praktične rešitve so lahko v kuhinji?

Zasnova kuhinje je ključnega pomena v vsakem stanovanju, saj v njej družina pogosto preživi največ časa. Obstaja veliko praktičnih rešitev, ki vam lahko pomagajo pri izrabi prostora. Nastavljive police in predali so odlični za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in posode, uporabne pa so lahko tudi stenske police. Večnamensko pohištvo, kot je zložljiva jedilna miza in stoli, je tudi prostorsko varčna rešitev. Zložljivi deli kuhinjskih pultov in miz so lahko tudi praktični, saj omogočajo opravljanje opravil, ki zahtevajo več prostora, kot je na primer kuhanje, nato pa jih enostavno zložite nazaj. Prostostoječi otoki in vozički za shranjevanje na kolesih omogočajo tudi enostavno premikanje posode in orodja po kuhinji.

 Kitchen storage on wheels

 

Povzetek:

Praktično opremljanje majhnih prostorov je lahko izziv, a s pravim načrtovanjem in triki lahko še tako majhna površina postane praktičen, lep in funkcionalen bivalni prostor. Pri opremljanju majhnih stanovanj so pomembni izraba praznih prostorov, izbira pravega pohištva, shramba in ustrezna osvetlitev. Uporabimo optične prevare in majhne dekoracije, da bo naše stanovanje videti še večje in lepše.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK